Vertical Monastery
       
     
  AUSTIN ROLLING CENTER   Spring 2014 | Design 6 | Professor Judith Birdsong  The Austin Rolling Center is a proposal for a bowling alley/roller rink in downtown Austin. The building sits at 7th and Red River, connecting one of Austin’s busiest entertainment districts to the planned green belt along Waller Creek. The building consist of a 14 bay rigid frame structure that transitions from an inviting gable on the street side into an open shed on the creek side. The humble metal structure pays tribute to the decorated sheds that most bowling alleys and roller rinks are housed in, while making use of Austin’s extensive prefabricated metal construction industry. 
       
     
Outdoor Living Room_LincolnV_small.png
       
     
interior_small.jpg
       
     
  PERFORMANCE    Fall 2011 | Design 1 | Professor Robert Mezquiti  A sunken, outdoor performance space on 6th and Colorado in downtown Austin. The venue utilizes a system of irregular stairs to create a series of platforms of varying size that are inhabited by audience members. The surface is both circulation and seating. The performance space is surrounded by a higher level balcony that allows passerby to stop and listen. The project aims to include, rather than exclude, its surroundings in the performance.
       
     
  DESIGN MARFA   Fall 2014 | Advanced Design: Interiors | Professor Clay Odom  This Design Marfa competition entry served primarily as a catalyst to explore how spaces are programed, and how program leads to the generation of form. The process began with an extensive catalogue of the activities that make up living (cook, eat, sleep, play, study, etc.) The programs were then related to each other (cook - eat) and to specific site conditions (study - light). This data was fed through a grasshopper definition that explored ideal programmatic relationships and orientations, generating a series of diagrams that could be used to generate a residential unit.  Each unit generated by this process is unique. It provides a particular solution to the specific programmatic needs of the residents and the unit’s location on the site. For the competition only one unit, a one bed/one bath, was developed, but the process would be the same for every other unit on the property.  As the units are developed they begin to merge together, creating a perimeter on the block with a large shared courtyard in the center. The irregular shape in plan generates a variety of smaller spaces with different levels of privacy: patio’s shared by several units or spaces that belong to only one.  The unit is rationalized with the needs of Marfa in mind, particularly the small town’s isolation. The units are constructed of adobe masonry and steel, which are both available locally. Adobe also maximizes the thermal mass of the building to make use of Marfa’s large diurnal temperature swing. The buildings steel elements allow the adobe to be restrained in it’s geometry, while the steel provides the complex forms generated by the parametric process.
       
     
screen detail.jpg
       
     
  PEMBERTON PLACE ORCHID GREENHOUSE   Summer 2014 | MGD | In Construction | For Matt Garcia, with Nicole Meizer  Design for a greenhouse and hot tub at Pemberton Place.  The project consists of a board-formed concrete structure that is embedded into a south facing hillside creating a outdoor terrace for entertaining with a hot tub and a greenhouse below.  The greenhouse features custom steel windows and louvers to regulate temperature and humidity.