Vertical Monestary
       
     
  AUSTIN ROLLING CENTER   Spring 2014 | Design 6 | Professor Judith Birdsong  The Austin Rolling Center is a proposal for a bowling alley/roller rink in downtown Austin. The building sits at 7th and Red River, connecting one of Austin’s busiest entertainment districts to the planned green belt along Waller Creek. The building consist of a 14 bay rigid frame structure that transitions from an inviting gable on the street side into an open shed on the creek side. The humble metal structure pays tribute to the decorated sheds that most bowling alleys and roller rinks are housed in, while making use of Austin’s extensive prefabricated metal construction industry. 
       
     
Outdoor Living Room_LincolnV_small.png
       
     
interior_small.jpg
       
     
  PERFORMANCE    Fall 2011 | Design 1 | Professor Robert Mezquiti  A sunken, outdoor performance space on 6th and Colorado in downtown Austin. The venue utilizes a system of irregular stairs to create a series of platforms of varying size that are inhabited by audience members. The surface is both circulation and seating. The performance space is surrounded by a higher level balcony that allows passerby to stop and listen. The project aims to include, rather than exclude, its surroundings in the performance.
       
     
  6200 NORTH LAMAR BOULEVARD   Spring 2013 | Design 4 | Professor Charlton Lewis  Design for an apartment complex on North Lamar in Austin, Texas.  The project explores a modular timber frame structure with curtain wall infill. The frames are assembled into 10’ x 10’ blocks, the blocks are then assembled and stacked as small communities. These clusters are then placed among the sites many existing trees, creating a meandering path way that links the major corridor of North Lamar Blvd. to the quiet neighborhood just beyond it. The buildings touch the ground lightly, minimizing impermeable cover in a suburban neighborhood where asphalt normally dominates.
       
     
  LADY BIRD JOHNSON PAVILION    Spring 2012 | Design 2 | Professor Milovanovic-Bertram  A small pavilion composed of pentagonal units. The geometry of the units forces irregular patterning on the buildings curving surface, creating a variety of different openings. These openings provide views of the surrounding garden and create dynamic light and shadow in the space. The pavilion covers a path at the entrance to the Lady Bird Johnson Wildflower Center creating a threshold for the park: a place for rest and gathering. 
       
     
  DESIGN MARFA   Fall 2014 | Advanced Design: Interiors | Professor Clay Odom  This Design Marfa competition entry served primarily as a catalyst to explore how spaces are programed, and how program leads to the generation of form. The process began with an extensive catalogue of the activities that make up living (cook, eat, sleep, play, study, etc.) The programs were then related to each other (cook - eat) and to specific site conditions (study - light). This data was fed through a grasshopper definition that explored ideal programmatic relationships and orientations, generating a series of diagrams that could be used to generate a residential unit.  Each unit generated by this process is unique. It provides a particular solution to the specific programmatic needs of the residents and the unit’s location on the site. For the competition only one unit, a one bed/one bath, was developed, but the process would be the same for every other unit on the property.  As the units are developed they begin to merge together, creating a perimeter on the block with a large shared courtyard in the center. The irregular shape in plan generates a variety of smaller spaces with different levels of privacy: patio’s shared by several units or spaces that belong to only one.  The unit is rationalized with the needs of Marfa in mind, particularly the small town’s isolation. The units are constructed of adobe masonry and steel, which are both available locally. Adobe also maximizes the thermal mass of the building to make use of Marfa’s large diurnal temperature swing. The buildings steel elements allow the adobe to be restrained in it’s geometry, while the steel provides the complex forms generated by the parametric process.
       
     
Grasshopper Demo
       
     
  INTERFERENCE   Fall 2013 | Design 5 | Professor Clay Shortall  Following the exploration of CORE the final design project for this studio looked at how parametric processes can generate form: exploring subjective aspects of design like connection, view, and lighting.   INTERFERENCE refers to the combination of patterns (view, proximity, light) to generate a new pattern in which relationships are reinforced. This phase of the project explore the connections between programs in order to determine the desirability of space within each floor for program, as well as the shape of each floor and the massing of the building.
       
     
  SOCIAL FABRICATION   Spring 2015 | Coupling Design Competition | With Piper Cain, Alex Dallas, and Zach Walters  This subterranean Social Fabrication space connects the whole of UTSOA’s productivity and innovation in one continuous network. The proposal unites the school’s existing resources, which are currently isolated from the studios and social spaces and are largely uninviting. By expanding underground and introducing several light wells, these resources are no longer isolated destinations, but integral pieces of the school’s academic and social fabric. This not only maximizes efficiency and provides these programs with more space, but encourages interdisciplinary interactions and active learning processes.   The light wells illuminate the underground spaces and frame the visual performance of digital fabrication for those who pass by the architecture school. They take various forms to respond to the context above ground and the program below. The light wells in the courtyard are subdued to respect the existing conditions of Goldsmith courtyard, while those between the buildings draw focus to the programs below by revealing themselves on the surface.   The subterranean space interfaces with West Mall Building through a new vertical core that unifies the building’s circulation. It increases the connectivity to the Materials Lab and the Architecture Library as well as to the new studio and office spaces. An exhibition space and cafe on ground level activate the space between the architecture buildings and encourage the public to interface with the school
       
     
screen detail.jpg
       
     
  PEMBERTON PLACE ORCHID GREENHOUSE   Summer 2014 | MGD | In Construction | For Matt Garcia, with Nicole Meizer  Design for a greenhouse and hot tub at Pemberton Place.  The project consists of a board-formed concrete structure that is embedded into a south facing hillside creating a outdoor terrace for entertaining with a hot tub and a greenhouse below.  The greenhouse features custom steel windows and louvers to regulate temperature and humidity.